Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.
 • De Grote Voorleesdag op school

  Ook dit jaar organiseren de drie ouderkoepels (GO! Ouders, KOOGO en VCOV) De Grote Voorleesdag voor ouders op school tijdens de Voorleesweek. De ouderkoepels roepen scholen en ouderwerkingen op om tussen 19 en 23 november (groot)ouders uit te nodigen om op school te komen voorlezen.

   

  Wie dat doet, krijgt een heleboel digitaal promotiemateriaal ter beschikking en maakt bovendien kans op een prachtig boekenpakket. Aanmelden kan via www.degrotevoorleesdag.be.

  Lees verder
 • Studiedag 'Interactief voorlezen aan baby's en peuters' - voor leerkrachten

  Tijdens de Voorleesweek, op donderdag 22 november, organiseert Iedereen Leest een studiedag 'Interactief voorlezen aan baby's en peuters' voor leerkrachten in de derde graad Verzorging, het 7de jaar Kinderzorg of docenten in de opleiding Begeleider in de kinderopvang in het volwassenenonderwijs.

  Tijdens de studiedag wordt een handleiding rond dit thema voorgesteld, die leerkrachten Kinderzorg inspiratie en ondersteuning biedt voor hun lessen. Zo raken kinderbegeleiders in spe al tijdens hun opleiding vertrouwd met voorlezen aan die jonge doelgroep. Leerkrachten en docenten zijn van harte uitgenodigd om de studiedag bij te wonen.

   

  8u45 - 9u10
  Onthaal

   

  9u15 - 9u20
  Welkom door Iedereen Leest

   

  9u20 - 9u35
  Voorstelling Art Basics for Children (ABC-huis) - Janne Daeveloose

   

  9u35 - 10u10
  Het belang van professionalisering in de kinderopvang - Prof. Michel Vandenbroeck

  De resultaten van het MeMoQ onderzoek tonen aan dat er nog een sterke inhaalbeweging nodig is rond de educatieve dimensie in de kinderopvang in Vlaanderen. Zeker voor taalbevordering zijn er nog veel uitdagingen. Prof. Michel Vandenbroeck geeft meer duiding bij die resultaten van MemoQ en houdt een pleidooi voor een sterke professionalisering in de kinderopvang.

   

  Prof. Michel Vandenbroeck is hoofddocent gezinspedagogiek en voorzitter van de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek aan de UGent.

   

  10u10 - 11u00
  Interactieve voorleesvaardigheden bij baby’s en peuters - Elly van der Linden

  Welke ontwikkeling maken baby’s en peuters door en hoe kan je daar met interactief voorlezen op inspelen? Aan de hand van filmbeelden licht Elly van der Linden toe hoe je sensitief responsief en met aandacht voor een goed taalaanbod in interactie gaat met baby’s en peuters aan de hand van boeken. Bovenal zie en hoor je hoe baby’s en peuters leesplezier ervaren en vertrouwd geraken met boeken en voorlezen.

   

  Elly van der Linden is expert leesbevordering en taalstimulering bij 0-tot 7-jarigen.

   

  11u00 - 11u10
  Voorstelling handleiding ‘Interactief voorlezen aan baby’s en peuters’

  Iedereen Leest licht toe hoe de handleiding is opgebouwd en kan ingezet worden in de opleiding Verzorging en Kinderzorg.

   

  11u10 - 11u30
  Pauze

   

  DEELSESSIES
  Tijdens de deelsessies zoom je dieper in op de inhoud en werkvormen van de verschillende modules in de handleiding: het boekenaanbod voor baby’s en peuters, interactief voorlezen in de praktijk en het organiseren van interactief voorlezen in de kinderopvang. Elke deelnemer volgt de drie deelsessies in een doorschuifsysteem.

  Begeleiding: Iedereen Leest, Gil Geron (Narrata) en Latifa Bouhoute (Kinderdagverblijf Elmer)

   

  11u30 - 12u30
  Deelsessie 1

   

  12u30 - 13u30
  Lunch

   

  13u30 - 14u30
  Deelsessie 2

   

  14u30 - 15u30
  Deelsessie 3

   

  Wanneer?
  Donderdag 22 november van 9u00 tot 15u30

   

  Voor wie?
  Leerkrachten die lesgeven in de opleiding Verzorging (derde graad) of het 7de jaar Kinderzorg.
  Leerkrachten die lesgeven in de opleiding Begeleider in de kinderopvang binnen het volwassenonderwijs.

   

  Waar?
  Art Basics for Children (ABC), Brussel

   

  Prijs?
  € 50, inclusief lunch en handleiding

   

  Inschrijven?
  Inschrijven kan via deze link.

  Lees verder
 • Download nu alle promotiematerialen

  Alle basisscholen krijgen binnenkort een pakketje toegestuurd met twee affiches (met dank aan CANON Cultuurcel). Bibliotheken krijgen zowel de algemene affiche als de affiche voor baby's en peuters in de brievenbus half oktober. Kinderdagverblijven kunnen rond die tijd ook een affiche verwachten. Je kan echter nu al op de site alle promotiematerialen downloaden en - indien gewenst - afdrukken. Op de pagina 'promotie' vind je:

  • Een Facebook-banner
  • Het logo
  • De algemen affiche en de affiche voor kinderopvang in hoge resolutie, als pdf en als jpeg.
  • Een sjabloon om zelf flyers of folders te maken

  Vanaf 12 september zal je via de webshop ook affiches kunnen bijbestellen (tegen een kleine vergoeding).

  Heb je verder nog vragen rond specifieke promotiematerialen of het gebruik van de beelden? Mail dan naar [email protected].

  Samen maken we de Voorleesweek zichtbaar!

  Lees verder
 • Voorleesweek, ook voor baby's en peuters

  Tijdens deze Voorleesweek hebben we extra aandacht voor de allerkleinsten: ook aan baby's en peuters kan je immers al voorlezen. Maar geen nood: de Voorleesweek blijft een voorleesfeest voor jong en oud. Voorlezen heeft tal van voordelen. Die kan je allemaal nog eens bekijken in dit artikel. De positieve effecten van voorlezen worden alleen maar versterkt als je vroeg genoeg met voorlezen begint. Dit wil zeggen: na enkele maanden al. Met baby's kan je al samen in boekjes kijken, knisperboekjes en badboekjes ontdekken, zingen, versjes opzeggen enzovoort. Binnenkort vind je op deze site en op iedereenleest.be nog veel meer extra info over voorlezen aan de allerkleinsten.

  Lees verder