Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.

 • De vele voordelen van voorlezen

  Nog een paar dagen tot de Voorleesweek! Wat zijn nu weer de voordelen van voorlezen? We zetten ze even op een rijtje. Dat voorlezen veel positieve effecten heeft op een kind, weet intussen iedereen. Zowel thuis, op school, in het kinderdagverblijf als in de bib is het daarom belangrijk om voorlezen als een vast ritueel in te bouwen.

  Nog argumenten nodig om je directeur, man/vrouw, verantwoordelijke te overtuigen? Dan laat je gewoon even dit artikel lezen.

  Lees verder
 • Voorlezen op de Boekenbeurs

  Ook op de Boekenbeurs is er dit jaar aandacht voor voorlezen, zelfs voor de allerjongsten! Op de stand van Iedereen Leest kan je met je baby en peuter terecht voor een rustig (voorlees)momentje met een boek. Daarnaast zijn er ook verschillende voorleessessies. Iedereen is van harte welkom!

  Zondag 28 oktober (14-16u): Voorleeskwartiertjes voor baby's en peuters
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Zaterdag 3 november (14-14u45): Wiegeliedjes en voorleesplezier - Bart Voet, Esmé Bos en Inge Umans
  Een hartverwarmende middag voor baby’s, peuters én hun ouders! Bart Voet en Esmé Bos brengen fragmenten uit hun voorstelling ‘Wiegelied’ en zingen slaapliedjes van over de hele wereld in verschillende talen. Inge Umans brengt haar goesting in lezen, voorlezen en vertellen graag over op anderen.
  Locatie: GEEL PODIUM

   

  Zondag 4 november (14-16u): Workshop met illustrator Benjamin Leroy
  Boekstart-illustrator Benjamin Leroy tovert jouw vingerafdruk om tot een grappig Boekstart-mannetje en maakt er samen met jou een mooie button van! Knutselen voor de allerjongsten, maar zeker ook voor de oudere broers en zussen!
  Locatie: STAND 307

   

  Donderdag 8 november (13-13u45): Boekstart: Meertaligheid en interculturaliteit bij het (voor)lezen - Marinella Orioni
  Marinella Orioni is taalkundige, gespecialiseerd in meertaligheid, en ze is een boeiende stem in het debat over de rol van de moedertaal bij meer- en anderstalige kinderen. Er zijn nog steeds veel vragen over de rol van de thuistaal. Wat heeft een kind eraan? Neemt thuistaal ruimte weg bij de schooltaal? Remt het de taalontwikkeling? Deze en andere vragen komen aan bod.
  Locatie: BOEK-O-DROME

   

  Zondag 11 november (14-16u): Voorleesnamiddag voor baby's en peuters - met Inge Umans
  Ook oudere broertjes en zusjes van harte welkom!
  Locatie: STAND 307

   

  Daarnaast zullen er ook nog voorleesmomenten met auteurs zijn in het kader van de Libelle Kinderboekenactie.
  Je bent van harte welkom om onze stand voor een voorleessessie, maar nog meer welkom op de stand van Libelle (103, hal 1) om één of meerdere kinderboeken (0-6 jaar) te schenken aan kwetsbare gezinnen.

   

  • Zondag 28 oktober (13u): Lieve Bullens leest voor uit Sky Magic (6+)
  • Dinsdag 30 oktober (13u30): Stefan Boonen leest voor uit Verliefd (4+) en Dank je wel (5+)
  • Donderdag 1 november (14u): Pascale Waumans en Jan Leunckens lezen voor uit Een verrassing voor Elodie (3+)
  • Vrijdag 2 november (16u): Dieter Coppens leest voor
  • Zaterdag 10 november (14u): Pat Donnez leest voor uit Opa sneeuwt (5+)
  • Zondag 11 november (13u): Liesbet Slegers leest voor uit Rik en de herfst (3-4 jaar)

   

  Het volledige Boekenbeurs-programma vind je op www.boekenbeurs.be. De Boekenbeurs loopt van 28 oktober t.e.m. 11 november in Antwerp Expo.
  Je vindt de stand van Iedereen Leest op nummer 307 in hal 3.

  Lees verder
 • 18 november: Kunstendag voor kinderen

  Bij de start van de Voorleesweek, op zondag 18 november, is het ook Kunstendag voor Kinderen. In het hele land kan je die dag met je kinderen allerlei kunstige activiteiten doen. In de agenda vind je ook een heleboel voorleesactiviteiten.
  Op www.kunstendagvoorkinderen.be kan je bekijken wat er op 18 november allemaal te beleven valt. Van workshops met illustratoren, over verteltheater met de grootste kamishibai ter wereld tot gezellige voorleesmomenten: ook rond boeken wordt er die dag heel wat gedaan. Een ideale uitstap tijdens de Voorleesweek!

  Lees verder
 • De Grote Voorleesdag op school

  Ook dit jaar organiseren de drie ouderkoepels (GO! Ouders, KOOGO en VCOV) De Grote Voorleesdag voor ouders op school tijdens de Voorleesweek. De ouderkoepels roepen scholen en ouderwerkingen op om tussen 19 en 23 november (groot)ouders uit te nodigen om op school te komen voorlezen.

   

  Wie dat doet, krijgt een heleboel digitaal promotiemateriaal ter beschikking en maakt bovendien kans op een prachtig boekenpakket. Aanmelden kan via www.degrotevoorleesdag.be.

  Lees verder
 • 22/11: Studiedag 'Interactief voorlezen aan baby's en peuters' - voor leerkrachten

  Tijdens de Voorleesweek, op donderdag 22 november, organiseert Iedereen Leest een studiedag 'Interactief voorlezen aan baby's en peuters' voor leerkrachten in de derde graad Verzorging, het 7de jaar Kinderzorg of docenten in de opleiding Begeleider in de kinderopvang in het volwassenenonderwijs.

  Tijdens de studiedag wordt een handleiding rond dit thema voorgesteld, die leerkrachten Kinderzorg inspiratie en ondersteuning biedt voor hun lessen. Zo raken kinderbegeleiders in spe al tijdens hun opleiding vertrouwd met voorlezen aan die jonge doelgroep. Leerkrachten en docenten zijn van harte uitgenodigd om de studiedag bij te wonen.

   

  8u45 - 9u10
  Onthaal

   

  9u15 - 9u20
  Welkom door Iedereen Leest

   

  9u20 - 9u35
  Voorstelling Art Basics for Children (ABC-huis) - Janne Daeveloose

   

  9u35 - 10u10
  Het belang van professionalisering in de kinderopvang - Prof. Michel Vandenbroeck

  De resultaten van het MeMoQ onderzoek tonen aan dat er nog een sterke inhaalbeweging nodig is rond de educatieve dimensie in de kinderopvang in Vlaanderen. Zeker voor taalbevordering zijn er nog veel uitdagingen. Prof. Michel Vandenbroeck geeft meer duiding bij die resultaten van MemoQ en houdt een pleidooi voor een sterke professionalisering in de kinderopvang.

   

  Prof. Michel Vandenbroeck is hoofddocent gezinspedagogiek en voorzitter van de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek aan de UGent.

   

  10u10 - 11u00
  Interactieve voorleesvaardigheden bij baby’s en peuters - Elly van der Linden

  Welke ontwikkeling maken baby’s en peuters door en hoe kan je daar met interactief voorlezen op inspelen? Aan de hand van filmbeelden licht Elly van der Linden toe hoe je sensitief responsief en met aandacht voor een goed taalaanbod in interactie gaat met baby’s en peuters aan de hand van boeken. Bovenal zie en hoor je hoe baby’s en peuters leesplezier ervaren en vertrouwd geraken met boeken en voorlezen.

   

  Elly van der Linden is expert leesbevordering en taalstimulering bij 0-tot 7-jarigen.

   

  11u00 - 11u10
  Voorstelling handleiding ‘Interactief voorlezen aan baby’s en peuters’

  Iedereen Leest licht toe hoe de handleiding is opgebouwd en kan ingezet worden in de opleiding Verzorging en Kinderzorg.

   

  11u10 - 11u30
  Pauze

   

  DEELSESSIES
  Tijdens de deelsessies zoom je dieper in op de inhoud en werkvormen van de verschillende modules in de handleiding: het boekenaanbod voor baby’s en peuters, interactief voorlezen in de praktijk en het organiseren van interactief voorlezen in de kinderopvang. Elke deelnemer volgt de drie deelsessies in een doorschuifsysteem.

  Begeleiding: Iedereen Leest, Gil Geron (Narrata) en Latifa Bouhoute (Kinderdagverblijf Elmer)

   

  11u30 - 12u30
  Deelsessie 1

   

  12u30 - 13u30
  Lunch

   

  13u30 - 14u30
  Deelsessie 2

   

  14u30 - 15u30
  Deelsessie 3

   

  Wanneer?
  Donderdag 22 november van 9u00 tot 15u30

   

  Voor wie?
  Leerkrachten die lesgeven in de opleiding Verzorging (derde graad) of het 7de jaar Kinderzorg.
  Leerkrachten die lesgeven in de opleiding Begeleider in de kinderopvang binnen het volwassenonderwijs.

   

  Waar?
  Art Basics for Children (ABC), Brussel

   

  Prijs?
  € 50, inclusief lunch en handleiding

   

  Inschrijven?
  Inschrijven kan via deze link.

  Lees verder
 • Download nu alle promotiematerialen

  Alle basisscholen krijgen binnenkort een pakketje toegestuurd met twee affiches (met dank aan CANON Cultuurcel). Bibliotheken krijgen zowel de algemene affiche als de affiche voor baby's en peuters in de brievenbus half oktober. Kinderdagverblijven kunnen rond die tijd ook een affiche verwachten. Je kan echter nu al op de site alle promotiematerialen downloaden en - indien gewenst - afdrukken. Op de pagina 'promotie' vind je:

  • Een Facebook-banner
  • Het logo
  • De algemen affiche en de affiche voor kinderopvang in hoge resolutie, als pdf en als jpeg.
  • Een sjabloon om zelf flyers of folders te maken

  Vanaf 12 september zal je via de webshop ook affiches kunnen bijbestellen (tegen een kleine vergoeding).

  Heb je verder nog vragen rond specifieke promotiematerialen of het gebruik van de beelden? Mail dan naar [email protected].

  Samen maken we de Voorleesweek zichtbaar!

  Lees verder