Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.

 • Voorlezen in Vlaanderen: de cijfers

  Iedereen Leest liet voor deze Voorleesweek een peiling uitvoeren naar het voorleesgedrag in Vlaanderen. De resultaten schetsen een positief beeld: ouders en grootouders blijken graag en vaak voor te lezen.
  71% van de ouders met kinderen jonger dan dertien jaar leest voor. Moeders lezen iets vaker voor, al zit het aantal voorleespapa’s in de lift. Dat voorlezen een fijn moment is, blijkt de grootste reden om voor te lezen. Er wordt vooral voorgelezen aan kinderen tussen 2 en 5 jaar, maar liefst 9 op de 10 ouders die voorlezen, doen dat voor die leeftijd. Wanneer de kinderen zelf kunnen lezen, neemt het weer een beetje af.

  Alle resultaten van de peiling vind je in dit artikel.

  Lees verder
 • Sebastiaan Van Doninck maakt nieuwe affiche

  Vers van de pers: illustrator Sebastiaan Van Doninck, die vorig jaar nog een Boekenpauw won voor zijn prentenboek 'De fantastische vliegwedstrijd', zal dit jaar de affiche van Voorleesweek maken. De Voorleesweek loopt van 20 tot 28 november. Tijdens de campagneweek willen we iedereen oproepen om elke dag minstens een kwartier voor te lezen. De affiche wordt in augustus verwacht. Dan zal ook de site een update krijgen, met o.a. nieuwe boekentips.

  Volg ons zeker ook op Facebook om op de hooge te blijven!

  Lees verder
 • Auteurs lezen voor op Facebook

  Uiteraard wordt er tijdens deze Voorleesweek ook digitaal voorgelezen! Elke dag om 17u zal een andere auteur op de Facebook-pagina van Iedereen Leest voorlezen uit eigen werk. Neem een dekentje, zet een kopje thee en zet je er gezellig bij! We sluiten elke dag van de Voorleesweek af met een fijn voorleesmoment op de Facebook-pagina van Iedereen Leest. O.a. Leo Timmers, Ruth Verstraeten, Danny De Vos en Joke van Leeuwen doen al mee. De andere namen worden later nog bekendgemaakt.

  Volg de Facebook-pagina van Iedereen Leest!

  Lees verder
 • Win een voorleesboekenkast-reportage

  Ken je onze reeks 'De voorleesboekenkast' al? Daarin laten bekende voorlezers ons meekijken in hun voorleesboekenkast en vertellen ze over hun voorleesgewoontes. Maar wij zijn ook benieuwd naar jullie voorleesboekenkast! Daarom geven we voor deze Voorleesweek één reportage cadeau!

  • Journaliste Katrien Elen komt je interviewen over de voorleesgewoontes binnen jullie gezin.
  • Huisfotograaf Michiel Devijver maakt er fantastische foto's bij. (We plannen de shoot in wanneer het coronagewijs weer mogelijk is.)
  • Je krijgt van ons nog een extra voorleesboekenpakket op maat.
  • Jullie artikel verschijnt online op www.iedereenleest.be.

  Registreer je voor de voorleesteller op www.voorleesweek.be. Bij de vraag 'Wat is jullie voorleesritueel' vermeld je zeer duidelijk 'VOORLEESBOEKENKAST' in het antwoord en omschrijf je kort jullie voorleesgewoonten. Deelnemen kan tot 14 november, meteen daarna kiezen we een winnaar uit!
   

  Heb je je al geregistreerd maar wil je toch meedoen met de wedstrijd? Doe het dan even opnieuw, wij filteren de dubbels eruit.
   

  Succes!

  Lees verder
 • Schrijf je in voor een Voorleesweek-webinar

  Naar aanleiding van Voorleesweek organiseren we twee boeiende webinars, één over voorlezen aan baby's en peuters en één over voorlezen aan 3- tot 6-jarigen. Deelnemen is gratis!

  Donderdag 19 november 2020 - 20u

  In het voorjaar lanceerden we een eerste Boekstart-webinar over voorlezen aan baby’s en peuters. Wegens groot succes komt er nu een vervolg. Op donderdag 19 november zal Gil Géron (Narrata) meer vertellen over wat je zoal bij een baby- of peuterboek kan verzinnen om het voorlezen extra leuk te maken. Het webinar start om 20u en duurt ongeveer een uurtje.

  Doelgroep: ouders en professionelen zoals kinderbegeleiders, bibmedewerkers…
    Schrijf je nu in!

  Woensdag 25 november 2020 - 20u

  Wegens grote vraag organiseren we daarnaast ook een webinar over interactief voorlezen aan kinderen tussen 3 en 6 jaar, op woensdag 25 november 2020 om 20u. Hoe gaat dat in zijn werk, dat interactief voorlezen? Welke boeken kies je voor jonge kinderen en welke thema’s breng je aan bod? Gil Géron van Narrata zet je op weg. Ook dit webinar duurt ongeveer een uurtje.

  Doelgroep: ouders en professionelen zoals kleuterleid(st)ers, bibmedewerkers…   Schrijf je nu in!

  Lees verder
 • Doe mee met de Grote Voorleesdag op school

  Naar jaarlijkse traditie roepen de ouderkoepels op om ouders en grootouders uit te nodigen op school voor een voorleesmoment tijdens de Voorleesweek. Wie tussen 23 en 27 november een Grote Voorleesdag met (groot)ouders organiseert, krijgt een heleboel ondersteunend materiaal en maakt kans op een boekenpakket. Iedereen Leest draagt dit intiatief al jaren een warm hart toe en het past perfect bij het thema van dit jaar: ouderbetrokkenheid.

   

  Dit jaar roepen ze op om niet live voor te lezen, maar veilig vanop afstand, aangezien bezoek van ouders op school tijdens code oranje niet aangewezen is. GO!Ouders, VCOV en KOOGO maakten hiervoor een document met nuttige tips.

   

  Wil je meedoen met je school? Dan vind je hier de contactgegevens om je in te schrijven.

  Lees verder