Nieuws

Het laatste nieuws over Voorleesweek lees je hier.

 • Voorleesweek voor álle leeftijden: een tweede terugblik

  Voorleesweek mag er dan al opzitten, we kunnen nog nagenieten van de vele voorleesmomenten die plaatsvonden op scholen en bibliotheken, maar ook in kinderdagverblijven of in het volwassenonderwijs. Want op voorlezen staat geen leeftijd!

  Initiatiefnemer Iedereen Leest ging langs bij scholen en bibs, het resultaat lees je in het praktijkverslag en de fotoreportage.

  En natuurlijk kan je ook na de Voorleesweek blijven voorlezen! Eén kwartier, elke dag en aan élk kind.

  In 2022 loopt de Voorleesweek van 19 tot 27 november.

  Lees verder
 • Dit was Voorleesweek in de media

  Verschillende media hebben de boodschap van afgelopen Voorleesweek mee onder de aandacht gebracht. We maakten een overzicht, want al die berichten inspireren om nóg meer te gaan voorlezen!

  Koningin Mathilde trapte de Voorleesweek af in een rusthuisklas in Vinkt. Ook de pers was erbij!

  November was een boekenmaand op VRT, en speciaal voor de Voorleesweek werd een heuse voorleesclub opgericht met bekende voorlezers. Tijdens Voorleesweek kon iedereen een voorleesfilmpje inzenden, de leukste filmpjes zijn nu ook te bekijken op VRT NU.

  De Voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

  Over heel Vlaanderen en Brussel werd er voorgelezen: in scholen, bibliotheken, woonzorgcentra, thuis ... De lokale media hebben enkele initiatieven in de kijker gezet, we lichten er enkele uit:

  We kijken ook al uit naar de volgende Voorleesweek! Die vindt plaats van 19 tot 27 november 2022. Maar wacht niet tot dan om te blijven voorlezen. Eén kwartier, elk kind, elke dag.

  Lees verder
 • Een eerste terugblik op Voorleesweek

  Intussen zit Voorleesweek erop! Tal van ouders, grootouders, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, vrijwilligers en zovele anderen lazen voor aan kinderen.

  Initiatiefnemer Iedereen Leest ging langs bij scholen en bibs, het resultaat lees je in het praktijkverslag en de fotoreportage.

  En natuurlijk kan je ook na de Voorleesweek blijven voorlezen! Eén kwartier, elke dag en aan élk kind.

  In 2022 loopt de Voorleesweek van 19 tot 27 november.

  Lees verder
 • Koningin Mathilde las voor in de rusthuisklas in Vinkt

  Voorleesweek is weer gestart! Koningin Mathilde ging deze keer voorlezen aan bewoners en leerlingen van het zesde leerjaar in woonzorgcentrum Sint-Franciscus in Vinkt (Deinze). In niet corona-tijden volgen de leerlingen en ouderen er samen les in een 'rusthuisklas'.
  De Koningin las een verhaal over Brabo voor uit 'De Wolkeneters' van Kristien Dieltiens en Seppe Van den Bergh (ill.). Nadien nam ze deel aan een rondetafelgesprek rond voorlezen en intergenerationele samenwerking, met enkele experten en mensen uit de praktijk. De bewoners en leerlingen genoten erg van het bezoek. Ook de pers was erbij!

  Je kan je nog steeds aangeven dat ook jij mee voorleest door je te registreren op www.voorleesweek.be.

  Lees verder
 • (Groot)ouders lezen voor op De Grote Voorleesdag

  Voor de achtste keer organiseren de drie ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) tijdens Voorleesweek De Grote Voorleesdag, waarbij ze scholen oproepen om (groot)ouders uit te nodigen om te komen voorlezen - al dan niet digitaal. Met dit initiatief willen de ouderkoepels ouders in ouderwerkingen stimuleren om de school te ondersteunen in krachtig leesonderwijs. De ouderkoepels doen dit door:

  • het aanbieden van allerlei praktisch en inspirerend materiaal voor de organisatie
  • het delen van diverse praktijkvoorbeelden
  • een grote wedstrijd, waarbij er prachtige boekenpakketten te winnen zijn voor de school

  Alle info vind je op https://degrotevoorleesdag.be/.

  Lees verder
 • Word jij ook lid van De Voorleesclub?

  Samen met Eén, Lang zullen we lezen, De chinezen, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs willen we iedereen in november warm maken om voor te lezen. Enkele bekende gezichten geven het goede voorbeeld in een gloednieuw programma. Kijk je mee? En vooral: doe je mee? De Voorleesclub brengt kinderboeken tot leven in je huiskamer. Elke dag leest een bekende mama, opa, oom of tante een prentenboek voor. Tijdens het lezen kom je in het universum van het boek terecht, want de tekeningen lijken letterlijk rondom hen tot leven te komen.
   

  Elke dag is er een nieuwe voorlezer, een nieuw verhaal en prachtige tekeningen. Een audiovisueel tussendoortje om letterlijk bij weg te dromen. Onder meer presentatrice Linde Merckpoel, acteurs Dominique Van Malder, Joris Hessels, Geert Hunaerts, Vic De Wachter en Gilda De Bal, Belgian Cat Ann Wauters, illustrator en auteur Leo Timmers, VRT-journalist Fatma Taspinar, oud-collega Martine Tanghe, muzikant Lennert Coorevits, tatoeëerder Tijs Vanneste en ‘Showbizz’ Bart Verbeeck lezen voor.
   

  Je kan alle 18 afleveringen bekijken op VRT NU.
   

  Bovendien kan je ook zelf lid worden van De voorleesclub. Maak een leuk vooleesfilmpje en stuur het t.e.m. 28 november in via deze link. Wie weet win je een bezoek van een bekende voorlezer of krijgt je filmpje een plek op VRT NU!  

  De Voorleesclub is een productie van De chinezen voor Eén in samenwerking met Iedereen Leest in het kader van de Voorleesweek, Luisterpuntbibliotheek en deAuteurs.

  Lees verder